Sektoren Landbasert industri dekker de fleste industrielle aktiviteter av en viss størrelse på land. Omkring 1500 virksomheter må ha tillatelse til virksomheten etter forurensningsloven. Av disse har i overkant av 600 også et krav om å rapportere årlige utslipp, produksjonsmengde, forbruk av energi, og mengde avfall og farlig avfall.
Les mer
Hva vises under landbasert industri?
Utslippsdataene viser tall fra bedriftenes årlige rapporteringer. Per i dag er det 660 rapporteringspliktige virksomheter under denne sektoren. Nedlagte anlegg eller anlegg som ikke lenger har plikt til å rapportere sine utslipp vises også.
På hovedsiden finner du aggregerte tall for utslipp til luft og vann av alle stoffer som er registrert i databasen. Du finner også aggregerte tall for avfall som er generert i løpet av året. Ved å søke opp en bedrift finner du tall for utslipp til luft og vann av de stoffene bedriften har rapportert. Dersom det finnes data, vises tall tilbake til 1994. Under bedriftssiden vil du også se hvilke typer og hvor mye avfall bedriften har generert hvert år, og dessuten produksjonsvolum og energiforbruk.
På bedriftssiden under ingressfeltet finner du lenker til tillatelsesdokumentet og kontrollrapporter. Du finner også en lenke til kart, slik at du enkelt kan se hvor bedriften ligger.
Hva vises ikke under landbasert industri?
Forurensende aktiviteter på land som ikke defineres som industri er skilt ut som egne sektorer. Dette gjelder blant annet avløpsanlegg og deponier. Bedrifter som ikke har store nok utslipp eller stor nok miljørisiko til at de har krav om rapportering av utslipp vil du ikke finne på Norske utslipp.
Det er kun utslipp fra industrien som punktkilder som er inkludert under landbasert industri. Ekesempelvis er utslipp fra transport til og fra bedriftene oppført under sektoren transport.
Datakvalitet
Ansvarlig saksbehandler går gjennom rapporteringsskjemaene, og overfører deretter dataene til en felles database. Før overføring vil saksbehandleren sjekke at de rapporterte utslippene ligger innenfor kravene i tillatelsen.
Gjennomgangen skal også sikre at virksomheten bruker riktige koder, og at de rapporterte utslippene står i et rimelig forhold til virksomhetens type og omfang. Gjennomgangen skal sikre at åpenbare feil og mangler blir rettet opp.
Fra og med 2006 ble virksomhetene pålagt å bruke et elektronisk rapporteringsformat for rapporteringen. Skjemaet er gjort tilgjengelig via Altinn-portalen.
Det er et generelt krav i tillatelsene at utslippsmålingene skal være representative for de faktiske utslippene. Det er en viss variasjon i hvordan bedriftene tolker begrepet "representativt" i tillatelsene. Det kan også være praktiske utfordringer som gjør at det er uforholdsmessig komplisert og dyrt å gjøre tilstrekkelig antall utslippsmålinger til at dataene gjenspeiler de faktiske utslippene på en tilfredsstillende måte. Virksomhetenes praksis og forståelse av hva som er representativt blir blant annet kontrollert og kommentert ved inspeksjoner og revisjoner.
Når presenteres nye data?
Egenrapportene skal sendes inn til Miljødirektoratet og statsforvalterene innen 1. mars hvert år. Deretter kvalitetssikrer direktoratet og fylkesmennene datamaterialet. Normalt skal et datasettet for landbasert industri for et kalenderår publiseres på Norske utslipp et halvt år inn i det påfølgende året.