Dioksiner er komplekse kjemiske stoffer som inneholder klor. Noen dioksiner er giftige selv ved svært lave konsentrasjoner. De hører til stoffgruppen tungt nedbrytbare kjemiske stoffer. De kan oppkonsentreres i næringskjeden og er giftige. Seveso-ulykken i 1976 med store utslipp av dioksinet TDCC var foranledningen for EUs direktiv om forebygging av ulykker i 1982: Seveso-direktivet.
Les mer
Alminnelig navn: Dioksiner er en populær samlebetegnelse for nært beslektede stoffer – 75 dibenzopdioksiner (PCDD) og 135 dibenzofuraner (PCDF).
Bruk
Dioksiner er aldri bevisst blitt produsert kommersielt, kun til forskningsformål. De kan imidlertid oppstå gjennom en rekke menneskelige aktiviteter, for eksempel ulike typer ukontrollerte forbrenningsprosesser.
Miljøutslipp
De største utslippene i luften skjer ved avfallsforbrenning, ved jern- og stålbearbeiding samt fra kraftverk og kjøretøy. Forbrenning av avfall var tidligere den største enkeltkilden til dioksinutslipp i luften, men ble betydelig redusert etter innførselen av bedre renseteknologi.
Helse- og miljøeffekter
TCDD (2,3,7,8-tetraklorodibenzo-p-dioksin) er det giftigste dioksinet. De andre PCDD og PCDF har samme virkemåte, men er mindre giftige, og det er store individuelle forskjeller. En stor dose dioksin kan påvirke hjertet, immunforsvaret, leveren, huden og fostre og kan være kreftfremkallende. Når dioksin slippes ut i luften, avsettes det på jorden og planter og brytes svært langsomt ned. Over 95 % av påvirkningen av dioksin på mennesker kommer gjennom næringskjeden, mest gjennom inntak av kjøtt, fisk og melkeprodukter.
Internasjonale avtaler
Dioksiner er omfattet av Seveso-direktivet og UNECE POP-protokollen. De er i tillegg omfattet av EU-kommisjonens EPER-liste og PRTR-protokollen under Århus-konvensjonen.
CAS-nummer: Finnes ikke for stoffgrupper som dioksiner.