CO2 (F) er betegnelsen på CO2 som stammer fra bruk av fossile brensler. CO2 er en viktig del av det naturlige karbonkretsløpet, men menneskeskapte utslipp fører til at balansen forrykkes. De menneskeskapte utslippene utgjør om lag 5 prosent av det naturlige karbonkretsløpet. De menneskeskapte utslippene kommer i stor grad fra fossile brensler siden det er uttak av disse fra reservoarer der karbon er tatt ut av karbonkretsløpet som tilfører ekstra CO2 til atmosfæren.
Les mer
Alminnelig navn: Karbondioksid fra fossile brensler, CO2 (F)
Bruk
Karbondioksid brukes mye, blant annet som kjølemiddel, brannslokkingsgass og konserveringsmiddel. I tillegg brukes karbondioksid blant annet i brus for å gi kullsyre.
Miljøutslipp
Menneskeskapte utslipp av karbondioksid skjer gjennom forbrenningsprosesser. Karbondioksid slippes ut i atmosfæren fra kraftverk, kjøretøy og andre prosesser der stoffer med karbon forbrennes. Karbondioksid sendes også naturlig ut i atmosfæren når levende organismer puster. En tilsvarende mengde tas opp av planter som en del av fotosyntesen.
Helse- og miljøeffekter
Karbondioksid er den viktigste av de såkalte drivhusgassene. Økte konsentrasjoner av disse gassene i atmosfæren mistenkes for å være den største årsaken til den globale oppvarmingen. Konsentrasjonen av karbondioksid i atmosfæren har økt med ca. 30 prosent over de siste 10-12 tiårene, hovedsakelig på grunn av forbrenning av fossilt brensel som for eksempel olje. Den globale oppvarmingen kan skape høyere temperaturer på jorden, smelte isen ved polene og forårsake andre konsekvenser. Det er ikke påvist direkte helseskader ved normale konsentrasjoner i luften i dag.
Internasjonale avtaler
Utslippet av karbondioksid og de fem andre store drivhusgassene er omfattet av FNs konvensjon om klimaendringer – Kyoto-protokollen. Karbondioksid er i tillegg omfattet av EU-kommisjonens EPER-liste og PRTR-protokollen under Århus-konvensjonen.
CAS-nummer: 124-38-9