Svoveloksider er en gruppe stoffer, der den mest kjente forbindelsen er svoveldioksid med kjemisk betegnelse SO2. SO2 er en fargeløs gass med en gjennomtrengende lukt. Den er lett oppløselig i vann, der den blir til svovelsyre.
Les mer
Alminnelig navn: Svovel og svoveldioksid, SOx
Bruk
Svoveldioksid blir brukt til bleking av ull, som desinfeksjonsmiddel, som gassmiddel ved for eksempel skadedyrbekjempelse og i forbindelse med konservering av matvarer. Flytende svoveldioksid blir brukt til opprensking av råolje.
Miljøutslipp
Hoveddelen av utslippene av svoveldioksid stammer fra brenning av fossilt brensel. Kraftverk, oljeraffinerier og andre store industrianlegg står for omkring 90 prosent av utslippet. I tillegg slipper biler og oljefyrer ut svoveldioksid, og det produseres naturlig fra aktive vulkaner og skogbranner. Fra 1970 til 1998 er utslippet av svoveldioksid i atmosfæren blitt redusert med hele 75 prosent i Europa, først og fremst fordi kull er erstattet med naturgass i kraftverkene.
Helse- og miljøeffekter
Svoveldioksid fører til sur nedbør i atmosfæren og bidrar derfor til forsuring av følsomme økosystemer. Det har innvirkning på den naturlige balansen i elver, innsjøer og i bakken og skader dyre- og plantelivet. Utslipp i større mengder ved jordoverflaten kombinert med høy luftfuktighet kan skade bygningsmaterialer. En kraftig dose svoveldioksid kan være skadelig for øyne, lunger og hals.
Internasjonale avtaler
Svoveloksider er omfattet av Göteborg-protokollen under Geneve-konvensjonen om grense-overskridende luftforurensing samt EUs direktiv om nasjonale utslippsgrenser (NEC-direktivet), som omhandler svoveldioksid, nitrogenoksider, hydrokarboner og ammoniakk. Svoveloksider er i tillegg omfattet av EU-kommisjonens EPER-liste og PRTR-protokollen under Århus-konvensjonen.
CAS-nummer: Svoveldioksid: 05-09-46